Co jedzą szczenięta, jak to zbadano i co to dla nas oznacza?
Badanie, które przeprowadzono w minionych latach we Włoszech, stanowi istną gratkę dla opiekunów karmiących swoje psy, w tym szczenięta, surową, mięsną dietą. Włoscy badacze sprawdzili, co jedzą szczenięta w naturze, oraz jak ich dieta różni się od diety osobników dorosłych.
Dieta szczeniąt w naturze
Selektywne dostarczanie pokarmu młodym wśród wilków podejrzewano już wcześniej, brakowało jednak poparcia tej hipotezy. Podczas gdy dieta dorosłego wilka zbadana została już dość dobrze, nie było dotąd danych na temat diety szczeniąt we Włoszech, i zebrano ich niewiele w innych częściach Europy i świata.
Jeśli zastanawiacie się o jakie szczenięta chodzi, to właśnie ich tożsamość czyni badanie szczególnie ciekawym z puntu widzenia diety raw, barf czy whole prey. Dlaczego? Ponieważ analiza dotyczyła niezupełnie psów i niezupełnie wilków. Badacze za cel obrali szczenięta wychowywane przez watahę hybryd obu gatunków, żyjącą na obszarze podmiejskim pośród wzgórz okół Pizy (Toskania, Włochy).
Jak to zbadano, czyli wróżenie z kału
Właściwie wróżenie nie jest tu najtrafniejszym określeniem, ponieważ na tym polega zwykle badanie diety dzikich i półdzikich zwierząt: na badaniu ich kału. W tym przypadku próbki odchodów zbierano między 2018 a 2021 rokiem, a pochodziły one od dorosłych i szczeniąt, co pozwoliło na szczegółowe porównanie składu ich diety. Metodyka obejmowała między innymi genotypowanie DNA oraz mikroskopową analizę niestrawionych resztek.
Co jedzą wilki we Włoszech?
Analiza próbek kału nie wykazała większych niespodzianek. W badaniu zidentyfikowano siedem głównych kategorii ofiar wilków:
- Zwierzęta gospodarskie,
- Dzikie zwierzęta kopytne,
- Średniej wielkości ssaki,
- Ptaki,
- Bezkręgowce,
- Materiały roślinne,
- Śmieci.
Wnioski? W ramach ogólnego zwyczaju żywieniowego dieta wilków we Włoszech koncentruje się głównie na dzikich zwierzętach kopytnych. Przy czym wilk, jak to z wilkami bywa, i tutaj wykazuje doskonałą adaptację do zantropizowanych warunków ekologicznych, wykorzystując dostępność bydła domowego. Według interpretacji badaczy zwierzęta gospodarskie były istotną ofiarą zarówno dla szczeniąt, jak i dorosłych, ponieważ na badanym obszarze niektóre hodowle owiec pokrywają się zarówno z terytorium stada, jak i miejscem spotkań, co czyni tę ofiarę bardziej dostępną i łatwiejszą w transporcie, szczególnie w okresie wiosenno-letnim.
Spożycie saren w okresie wiosenno-letnim było wyższe niż w okresie jesienno-zimowym. Wynika to prawdopodobnie z obecności małych jelonków, które są łatwiejsze do upolowania i transportu, przy mniejszym wydatku energetycznym. Ssaki średniej wielkości, głównie zając i nutria, występowały w diecie dorosłych osobników w okresie jesienno-zimowym ze znacznie większą częstotliwością niż wiosną i latem.
W diecie zarówno młodych, jak i dorosłych, występowały także materiały roślinne i bezkręgowce, ich procentowy udział był jednak niewielki. Borsuk, jeżozwierz czubaty i łasica odgrywały marginalną rolę w diecie zarówno młodych, jak i dorosłych wilków.
Wyniki badania – Dieta szczeniąt w porównaniu do dorosłych
Mimo podobnych źródeł pożywienia badaczom udało się wykazać różnicę w częstotliwości spożywania części gatunków. Główne różnice w diecie szczeniąt w porównaniu do dorosłych wilków dotyczyły:
- Saren,
- Średniej wielkości ssaków takich jak zając i nutria,
- Ptaków.
Latem zając i nutria były obecne ze znacznie mniejszą częstotliwością u dorosłych niż u młodych. Wystąpiła także znacznie większa częstotliwość stosowania ptaków w diecie szczeniąt w porównaniu z dorosłymi. Wyniki te mogą sugerować kluczową rolę tych trzech kategorii ofiar w diecie szczeniąt, potwierdzając hipotezy o selektywnym dostarczaniu pokarmu rozwijającym się szczeniętom przez dorosłe osobniki.
Dlaczego szczenięta jedzą inaczej i co to dla nas oznacza?
Przeżycie szczeniąt w naturze zależy w dużym stopniu od skuteczności dostarczania pożywienia przez dorosłe osobniki. To dorosłe zwierzęta polują i dostarczają pożywienie młodym. Na jakiej podstawie podejmują decyzję co do diety szczeniąt? Badacze biorą pod uwagę kilka czynników.
Może chodzić o zwykły pragmatyzm. Upolowanie i przetransportowanie do nory ofiary jest dożo bardziej wydajne energetycznie w przypadku zająca, niż barana... Ale to nam, jako opiekunom komponującym dietę barf, raw czy whole prey, nie mówi wiele.
Inaczej jest w przypadku innego, również wysoce prawdopodobnego czynnika, czyli domniemanej chęci zapewnienia szczeniętom dostępu do bogatszych w składniki odżywcze części ofiar, takich jak wątroba, płuca czy serce. Łączy się to z umożliwieniem spożywania kości jako preferowanego źródła wapnia.
Biorąc pod uwagę tę interpretację, możemy pokusić się o wnioski na temat diety szczeniąt odchowywanych w hodowlach, i później w naszych domach. Wygląda na to, że wzbogacenie surowej diety młodych psów o całe ofiary mniejszej zwierzyny to ciekawy i pożądany trop w dążeniu do naśladowania natury.
Artykuł przygotowany został na podstawie badania: Pup feeding habits of a mixed wolf-hybrid pack living in a human-modified landscape in Central Italy, autorstwa: Alessia Di Rosso, Chiara Benedetta Boni, Samuele Baldanti, Lucia Casini, Francesca Coppola, Antonio Felicioli.
Treść artykułu: inessiwinska@gmail.com